Érsekhalmi Hét Völgy Természetvédelmi Terület

Sunday, 15-Aug-21 01:29:24 UTC 1-nap-szabadság-hány-forint

Részletek Kategória: Természetvédelmi Területek A Duna-menti síkság és Felső-Bácska érintkezésének egyik geomorfológiailag legérdekesebb területén, a Kecel-bajai magaspart középső részén helyezkedik el a védett terület. A magaspart, mint a folyószabályozás előtt vízjárta terület peremén húzódó szárazulat, már a bronzkorban is lakott volt. A középső bronzkorban épített erődített földvár sáncrendszerének maradványai még ma is láthatók. Ez a régészeti érték indokolta a ma természeti oltalmat is élvező terület egy részének 1991-ben "Történelmi-régészeti jelentőségű védett terület"-té nyilvánítását. A löszfelszínt hét kisebb-nagyobb völgy tagolja, melyek az utolsó jégkorszakot követő, csapadékban gazdagabb időszak lezúduló vizeinek felszínalakító munkájával alakultak ki. A löszös talajok jó termőképessége miatt a magaspart tetejét már évszázadokkal ezelőtt művelésbe fogták.

Turizmus :: ersekhalma

» Védett természeti területek » Természetvédelmi területek » Érsekhalmi Hétvölgy Érsekhalmi Hétvölgy Védetté nyilvánítás éve: 1998. A Duna-menti síkság és a Duna-Tisza közi Hátság érintkezésének egyik geomorfológiailag legérdekesebb megjelenésű részén, a Keceltől Bajáig húzódó magaspart középső részén helyezkedik el a védett terület. Itt a Hátság itt 10-15 méter magas, alámosott löszparttal kezdődik. A magaspart, mint a folyószabályozás előtti egyik állandó szárazulat, már a bronzkori ember életében is fontos szerepet játszott. Ezt bizonyítja az is, hogy a terület déli végében egy a középső bronzkorban épített erődített földvár sáncrendszerének maradványai még ma is láthatók. (Ez a régészeti érték indokolta a – mai természetvédelmi terület - egy részének 1991-ben „Történelmi régészeti jelentőségű védett terület”-té nyilvánítását. ) A terület későbbi hasznosításáról még nem sokat tudunk, de a lejtők meredekségéből következően legeltetésen kívül másra nem használható. Bár a löszpart két másik darabja már korábban természetvédelmi oltalom alá került (Vörös-mocsár TT, Hajósi kaszálók és löszpart)., ennek a területnek a védelem alá helyezése mégis indokolt volt.

Az egyik völgyben rábukkanhatunk a termőhelyeinek felszántása miatt ritka cserjére, a törpemandulára, melynek jelenléte mindig háborítatlan sztyeppfoltra utal. Parkokban is egyre gyakrabban találkozhatunk vele, mint dísznövénnyel. Gyakori itt a zárt homoki gyepekből is ismert száratlan csüdfű, de rátalálhatunk a pusztai meténgre, és a magas gubóvirágra is. Mint szinte minden természetközeli gyepben itt is megtalálhatunk jó néhány orchidea fajt, például Európa legkisebb virágú kosborát, a sömörös kosbort, vagy a poloskaszagú kosbort és a pókbangót. A virágos növényeket sok, máshol ritka nappali lepke látogatja. Ilyenek például az atalanta lepke, a nappali pávaszem, és a kis rókalepke. A hüllőket három gyíkfaj képviseli a völgyekben. Leggyakoribb a fürgegyík, a másik két faj – a homoki és zöld gyík – már jóval ritkább. A völgyek oldalát és alját elborító galagonyásokban költ a barátposzáta, a karvalyposzáta és a mezei poszáta is. A terület végénél található meredek partfalban fészkelnek a gyurgyalagok és a partifecskék.

Kiskunsági Nemzeti Park

Az itt előforduló emlősök közül a borzot kell kiemelnünk, melynek vára az egyik völgyben bújik meg. A védett terület szabadon látogatható, de felkereséséhez nélkülözhetetlen a hosszú nadrág és a hosszú ujjú ing, mert völgyeket megközelíteni csak az alsó végük felől lehetséges, amit sűrű galagonyások zárnak el a kevésbé elszánt látogatók elől. 2009. 08. 18.

Érsekhalmi hét völgy termeszetvedelmi terület

Érsekhalma hildpusztai területén még ma is megtalálható a háromezer éves bronzkori földvár, valamint a löszfalba vájt középkori barlangrendszer maradványai. A leletek a vatyai kultúrából származnak, melyek Baján a múzeumba tekinthetőek meg. A földvár rekonstrukciós munkáit a Kiskunsági Nemzeti Park végezte el, melyet 2015. május 20-án adtak át. A bronzkori Földvár meglátogatása kellemes kikapcsolódást nyújt a természet kedvelőinek, illetve akik egy csendes kis kikapcsolódásra vágynak e meghitt környezetben. Községünk Tájháza az Együtt Érsekhalmáért Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően alakult meg. A beruházás az intézői lakás újjáépítésével és a volt gazdasági épület lebontásával jött létre. A Tájházat 2012. június 30-án adta át polgármesterünk, az érsekhalmi Falunap keretében. Itt kapott helyet a Helytörténeti Kiállítás anyaga, melyet még 2008-ban hoztak létre. A Tájházban emellett közös sütési és főzési programokat is szoktak tartani. A túrázók figyelmébe ajánljuk a településünkön elhelyezkedő Duna menti síkság és a Duna-Tisza közi hátság érintkezésénél lévő területet is, melynek növényvilága rendkívül gazdag, és egyben védett terület is.

  1. Rövid frizurák 40 felett 2020 live
  2. Mi az a CSOK?
  3. 31 | január | 2019 | Üdvözöllek oldalunkon!
  4. Budapest ajtósi dürer sor 19
  5. Date a live ii 3 rész online
  6. Kecskemét reti hungary kft csavarbolt szolnoki út 35 6000 20
  7. A medve és a csalogány libri 1
  8. Érsekhalmi Hét-völgy TT

Érsekhalmi Hét-völgy TT