Idegen Szavak És Kifejezések Szótára

Tuesday, 17-Aug-21 01:52:55 UTC 1-nap-szabadság-hány-forint

szinergia mostoha, centúria, imperialista, szubrett, vitriolos, szituatív, konteó, szanatórium, exteriorizál, ösztrusz impulzív, irónia, novokain, konszenzuális, nomád, prompt, illusztris, demagóg, neofasiszta, interoperabilitás szinergia, konzervatív, ambivalens, cerebrális, dezintegrátor, pentagonális, paternalista, portfólió, attak, faktor

Akadémiai Kiadó / Szótár / Magyar egynyelvű szótár / Idegen szavak és kifejezések szótára

  • Idegen szavak és kifejezések szótára online
  • Bűbáj teljes film magyarul online indavideo youtube
  • Mozgásérzékelős led solar napelemes reflektor kültéri használatra 10 jours
  • Online - Idegen szavak szótára
  • A legtöbbet használt idegen szavak listája: mi a jelentése?
  • Idegen szavak szótára
  • Nógrádi gábor hogyan neveljük át magunkat kitűnő tanulóvá pdf download
  • Ingyen nézhető filmek letöltés nélkül youtube.co
  • Ezek a sztárok öregszenek a legszebben a közvéleménykutatás szerint | Senior.hu
  • A nagy zsákmány teljes film
idegen szavak és kifejezések szótára pdf

Idegen szavak szótára

Aki rosszmájú megjegyzést tett, az az ember glosszált. Ebből kifolyólag a glossza jelentése egy publicista műfajcsoporttá is átalakult, amelyben a kritikai elemek dominálnak. Az újságírói hivatás nagy szerepet játszott a szó elterjedésében. Az a személy tehát, aki glosszál, magyarázatot ad, vagy csípős megjegyzésekkel kritizálja a másikat. Példamondat: Az újságíró egy glosszában fejtette ki a véleményét a politikai választások eredményeiről. 8. Integráció A latin eredetű integráció szó elsősorban politikai és társadalmi szövegkörnyezetben található meg, így valószínűleg beépülésének oka is innen eredeztethető. Az egységesülést, beilleszkedést, összegződést, beolvasztást, hozzácsatolást egyaránt kifejezhetjük az integráció szó használatával. Azon idegen szavaink közé tartozik, amelyek a nyelvhelyesség szempontjából sokszor becsaphatnak minket! Ha te is hajlamos vagy a felesleges igekötő-használatra, akkor itt is érdemes odafigyelned! Olyan szó ugyanis nem létezik, hogy "beintegrálás"! Példamondat: A társadalmi integráció jól működött a cserekapcsolaton részt vevő diákok körében.

idegen szavak és kifejezések szótára

Idegen Szavak Gyűjteménye

Példamondat: Az arcuk elárulta, hogy aki éppen ebben a pillanatban érkezett, persona non grata. 13. Rentábilis A rentábilis melléknév a gazdasági szakszócsalád része, így a köztudatba is ily módon került be. A magyar szóalakok már a latinosítás eredményei, jelentésében a gazdasági szempontból hasznot hozó, kifizetődő és jövedelmező befektetésekre, vállalkozásokra mondjuk azt, hogy valami rentábilis. Példamondat: Steve Jobs az Apple létrehozásával egy rentábilis vállalkozást indított. 14. Sub rosa A sub rosa latin kifejezés egyenes fordításban azt jelenti, hogy a "rózsa alatt". Átvitt értelmében azonban a titkos és bizalmas dolgokat és helyzeteket jelenti. Az ókori világban a rózsát a hallgatás jelképeként tartották számon, így mai értelme is innen ered. A történelem során a várak és kastélyok olyan tárgyalószobáit is így nevezték el, ahol titkos megbeszéléseket folytattak. Példamondat: A kishúgom sub rosa szerelmes a szomszéd kisfiúba. 15. Tautológia A tautológia egy görög és latin eredetű szó, amely elsősorban nyelvtani és irodalmi vonatkozásban került be a köztudatba.

Jelenleg az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa viseli ezt a nevet. 4. Devalvál A latin eredetű devalvál szó a szófaját tekintve az igék csoportjába tartozik, jelentésében pedig több esetben is használhatjuk. Devalválunk, amikor valaminek az értékét és fontosságát redukáljuk, de a bank is devalvál, amikor a pénz értékét és az árfolyamát csökkenti. Ebből kifolyólag ma már inkább pénzügyi szövegkörnyezetben találkozhatunk vele, hétköznapi kontextusban alig használatos. Ha közgazdaságtan hallgatónak készülsz, mindenképp jegyezd meg, hasznodra válik! Példamondat: A mai napig vitatott témakör, hogy a közösségi média devalválja-e az erkölcsi normáinkat. 5. Egzakt A latin eredetű egzakt szó a természettudományokból – mint matematika, kémia, fizika – átvett határozószavunk. Olyan esetekben használjuk, amikor valami teljesen egyértelmű, pontosan meghatározott, éppen ezért legtöbbször a reáltudományok területén fordul elő. A gyakorlatiasságot megerősítő és a szubjektivitást kizáró módszereket is egzaktként emlegetjük.

Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezések szótára | Pepita.hu

idegen szavak és kifejezések szótára online