Oscar Díj A Legjobb Férfi Főszereplőnek / Fordítás 'Oscar-Díj A Legjobb Férfi Főszereplőnek' – Szótár Román-Magyar | Glosbe

Tuesday, 17-Aug-21 11:22:59 UTC halászy-károly-általános-iskola-ócsa

A filmben nyújtott alakításáért pedig Frances McDormand kapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést.

Oscar-díj: Anthony Hopkins történelmet írt

oscar díj a legjobb férfi főszereplőnek 2019
  1. Vásárosnamény eötvös józsef általános iskola farsang
  2. Oscar díj a legjobb férfi főszereplőnek 2017
  3. A pénz boldogít online film
  4. Paksi deák ferenc általános iskola kola zalaegerszeg
  5. Budapesti közlekedési zártkörűen működő részvénytársaság
  6. Oscar díj a legjobb férfi főszereplőnek 1
  7. Oscar díj a legjobb férfi főszereplőnek 2020
  8. Oscar díj a legjobb férfi főszereplőnek online
  9. A Béres Józsefet alakító Gáspár Tibor nyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó "magyar Oscar-díjat" - Béres
  10. 70 éves születésnapi köszöntő vicces - Születésnapi köszöntők
  11. Oscar díj a legjobb férfi főszereplőnek 2018
  12. Dragon ball super 53 magyar

A legjobb férfi főszereplők közül ketten tudtak duplázni: Spencer Tracy a Tengeri titánok (1937) és a Fiúk városa (1938) alkalmával, illetve Tom Hanksnek sikerült még ez a bravúr a Philadelphia - Az érinthetetlen (1993) és Forrest Gump (1994) című munkáival. Nők közül szintén ketten nyertek zsinórban kétszer főszereplőként, egyikük Luise Rainer ( Ziegfeld a nők királya, 1936; Az édes anyaföld, 1937), a második pedig a már említett Katharine Hepburn ( Találd ki, ki jön vacsorára, 1967; Az oroszlán télen, 1968). Ifjak és korelnökök A legfiatalabb színész, aki Oscar-díjat kapott, alig 10 éves volt, ő Tatum O'Neal, akit a Papírhold (1973) női mellékszereplőjeként díjaztak. A legfiatalabb jelölt férfi mellékszereplői jelölést kapott, ő pedig a 8 éves Justin Henry a Kramer kontra Kramer- ből (1979). A legfiatalabb legjobb női főszereplő Marlee Matlin lett 21 évesen az Egy kisebb isten gyermekei (1986) című filmben nyújtott alakításáért, férfiak közül pedig Adrien Brody volt a legifjabb A zongorista címszerepében 29 évesen.

Oscar díj a legjobb férfi főszereplőnek 2

A legtöbb Oscar-díjat nyert színész vagy színésznő meglepő módon nő: Katharine Hepburn négyszer lett legjobb színésznő olyan filmjeivel, mint az Ébredj velünk! (1933), a Találd ki, ki jön vacsorára (1967), Az oroszlán télen (1968) és Az aranytó (1981). Rendezőként John Ford nyert a legtöbbször, szám szerint négyszer, olyan filmek rendezésével, mint A besúgó (1935), az Érik a gyümölcs (1940), a Hová lettél, drága völgyünk? (1941) és A nyugodt férfi (1952). Írók közül öten nyertek 3-3 díjat: Woody Allen ( Annie Hall, Hannah és nővérei), Charles Brackett ( Férfiszenvedély, Alkony sugárút), Paddy Chayefsky ( Marty, A kórház, Hálózat), Francis Ford Coppola ( A tábornok, A keresztapa -filmek), és Billy Wilder ( Férfiszenvedély, Alkony sugárút, A legénylakás). Debütálások Meglepő módon sokkal több nő kapott Oscar-díjat nagyjátékfilmes színészi debütálásáért, mint férfi: legjobb férfi főszereplőként még sosem nyert senki az első filmjével, nők közül viszont négyen is: Shirley Booth ( Térj vissza, kicsi Sheba!

A legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat 1929 óta adja át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Akárcsak a többi kategóriában, ebben is három és öt közötti évenként a díjra jelöltek száma. Egy alkalommal, 1931-32-ben a díjat megosztva két színésznek ítélték oda, Wallace Beery-nek és Fredric March-nak. Mindössze kilenc ember kapta meg a díjat életében minimum kétszer: Spencer Tracy, Gary Cooper, Fredric March, Marlon Brando, Jack Nicholson, Dustin Hoffman, Tom Hanks, és Sean Penn. Daniel Day-Lewis az eddigi egyetlen színész, aki három alkalommal kapta meg az elismerést ebben a kategóriában. A jelöltek listáját az Akadémia filmszínész tagjai állítják össze, de az Akadémia teljes tagsága szavazhat rájuk. A kialakult gyakorlat szerint a filmek a megjelenés dátuma szerint kerülnek listázásra: például az "1999 legjobb férfi főszereplője" Oscar-díját a 2000-es díjosztó ceremónián hirdették ki.

), Julie Andrews ( Mary Poppins), Barbra Streisand ( Funny Girl) és Marlee Matlin ( Egy kisebb isten gyermekei). Férfiak közül hárman kaptak mellékszereplői Oscar-díjat a debütálásukért - Harold Russell, Timothy Hutton és Haing S. Ngor - nők közül viszont kilencen: Gale Sondergaard, Katina Paxinou, Mercedes McCambridge, Eva Marie Saint, Jo Van Fleet, Tatum O'Neal, Anna Paquin, Jennifer Hudson és Lupita Nyong'o. Rendezők közül viszont csak férfiak nyertek Oscart rögtön a debütálásukért, és ők sem voltak kezdők a szakmában. Delbert Mann a Marty című 1955-ös rendezésekor már sikeres televíziós rendező volt, ahogy James L. Brooks is veterán tévés íróként kapott Oscart a Becéző szavak -ért 1984-ben. Jerome Robbins rengeteg színpadi tapasztalattal a háta mögött rendezte meg az 1961-es West Side Story -t, ami elmondható Sam Mendesről is ( Amerikai szépség, 1999), Robert Redford és Kevin Costner pedig befutott sztárszínészekként rendezték meg az Átlagemberek -et (1980) és a Farkasokkal táncoló -t (1990).

Oscar díj a legjobb férfi főszereplőnek youtube

Rendezők közül a legfiatalabb Damien Chazelle volt a Kaliforniai álom -mal 32 évesen, forgatókönyvírók közül pedig Ben Affleck 25 évesen a Good Will Hunting -gal az eredeti forgatókönyves kategóriában. Ami a korelnököket illeti, a legidősebb legjobb rendező Clint Eastwood volt 74 évesen a Millió dolláros bébi (2004) alkalmával, színészi díjat pedig a februárban meghalt Christopher Plummer kapott 82 évesen, a Kezdők (2010) mellékszereplőjeként. Legjobb színésznőként Jessica Tandy 80 évesen kapott Oscart a Miss Daisy sofőrje 1989-es női főszerepéért, férfiak közül pedig Az aranytó (1981) férfihőse, Henry Fonda a legöregebb 76 évvel. Ezt a rekordot megdönthetné idén Anthony Hopkins, aki Az apa címszerepében 83 évesen a legidősebb férfi főszereplői jelölt a díj történetében. A kategóriafüggetlen Oscar-korelnök - nem számítva persze a tiszteletbeli és életműdíjakat - James Ivory, aki 89 évesen nyert a Szólíts a neveden (2017) írójaként. Úttörők Az első nő, aki Oscar-díjat nyert rendezőként, Kathryn Bigelow volt a 2009-es A bombák földjén című háborús thriller rendezéséért, míg az első Oscar-díjas női producer Julia Phillips, akinek A nagy balhé című filmje a legjobb film kategóriában győzött.

A walesi származású színészóriás ezúttal a The Father, amely magyarul Megmaradt apámnak című címet viseli, férfi főszereplőjeként került az Oscar jelöltek közé. Az időskori demenciával küzdő drámaíró figuráját már akkor Anthony Hopkinsnak szánta a farancia rendező, Florian Zeller, amikor még csak tervezgette a forgatást. Elég jól tervezgetett, hiszen elsőfilmesként hat kategóriában jelölték alkotást. A nyolcvanhárom éves színész, aki az 1992-es A bárányok hallgatnak után most megkapta második Oscar-díját, rekordot állított be. Eddig Henry Fonda volt a legidősebb színész, aki nyerni tudott, de ő "csak" hetvenhat éves volt, amikor megkapta a szobrocskát Az Aranytó című filmdráma férfi főszerepéért. Anthony Hopkins Richard Burton hatására döntötte el, hogy ő is színész lesz. Nem csoda, hiszen földik voltak, mindketten a walesi Port Talbotban cseperedtek. Apja nem nagyon hitt a színművészetben, és amikor látta, hogy fia nem hajlandó tisztességes szakmát tanulni, kivágta otthonról a tizenhat éves álmodozót.

oscar díj a legjobb férfi főszereplőnek 6